Op het vuur: Rice, Rice, Baby…

18 02 2011

Eerst en vooral mijn excuses voor de uitzonderlijk mottige titel. Echt waar. Het spijt me. Ik zal het nooit meer doen. Maar voor een keer vond ik ‘m wel lachen. Bon, een pilav. Geen idee wat het betekent of waar het vandaan komt. Iedereen met weergaloze argumenten, is welkom in de comments. Wikipedialinks zijn dan weer minder gewenst.

Het was in elk geval een lekkere bak moet ik zeggen. Weliswaar gemaakt met ander gehakt, wegens iemand aan tafel die niet wild staat van lamsvlees maar desalniettemin geslaagd. Eenvoudig om maken al moet je wel wat ingrediënten in je kast zitten hebben. Aan de andere kant: een uitgebreid kruidenrekje is altijd handig meegenomen. Met mijn excuses ook voor de niet bepaald haarscherpe foto’s. Op het schermpje van zo’n Aifoon ziet het er beter uit…

Nodig voor vier smulpapen (Naar: LEANNE KITCHEN, De slager, 2008)

1 grote aubergine, in blokjes van 1 cm

125 ml olijfolie

1 grote ui, gesnipperd

1/2 theelepel kaneel

1 theelepel komijn

1/2 theelepel korianderzaak

300 gram witte rijst

500 ml kippen- of groentenbouillon

2 tomaten in partjes

3 eetlepels pistachenoten, geroosterd

2 eetlepels rozijnen, geweld in warm water

2 eetlepels fijngehakte koriander

Voor het vlees:

500 gram lamsgehakt

1/2 theelepel piment

1/2 theelepel kaneel

1 theelepel komijn

1/2 theelepel korianderzaad gemalen

2 eetlepels olijfolie

Meng alle ingedriënten voor het vlees en maak ballekes. Bak deze in een pan. Snijd ondertussen de aubergine in blokjes van 1 cm en bak ook die. Haal de aubergine uit de pan en stoof de ui tot die glazig is. Voeg dan de kruiden en de rijst toe. Laat alles even bakken en voeg dan de bouillon toe aan de pan. Laat zonder deksel koken tot de rijst gaar is. Roer de aubergines, pistachenoten, rozijnen en balletjes onder de warme rijst en laat even mee opwarmen. Serveren met versgesneden koriander en de stukjes tomaat die je kort in een pan kan aanbakken. Yummietummy. Sorry. ik had beloofd dat nooit meer te doen.


Acties

Information

Eén reactie

18 02 2011
katrien

Pilav dus: ’t komt uit het Oosten (vandaar het lamsvlees) en het is inderdaad een winner! Kan met vanalles, met of zonder vlees, met groenten, met nootjes, zelfs zoet.
In Indië heet het pilav, in de Perzische keuken pulau en in Rusland plov. Allemaal dezelfde basis: fruit een ui, mik je rijst en kruiden erbij, voeg water toe en evt. nog wat brokken vlees en/of groenten. Kruiden zijn wat afhankelijk van de regio en de goesting: veel look voor plov, cardemom, komijn, koriander, kaneel, chili voor pulau en pilav,…
’t Is zowat de Oosterse versie van risotto. Met dat verschil dat je voor risotto een medium grain rijst gebruikt die wat plakt (echte risottorijst heeft een witte kern, ook ongekookt) en voor pilav een lange korrel, los kokend. In Indië is dat basmati of iets dergelijks, in Rusland zijn ze wat minder streng.

Plaats een reactie