Op het vuur: Pasta alla Norma

28 07 2008

 

Sicilië, de bal aan de voet van de Italiaanse laars. Een heetgeblakerd eiland, waar men voor een vendetta meer of minder z’n hand niet omdraait. Gelukkig voor ons ook een eiland waar ze weten wat lekker eten is. Een eiland, midden in de Middellandse Zee: mediterraner wordt het zowat niet. Dit recept is niet alleen verdomd eenvoudig om maken, het is ook overheerlijk. Bovendien, voor de veggies hier, volledig vis- en vleesvrij!

Dit recept vond ik – once again – bij Jamie Oliver waarna ik het zelf een klein beetje heb aangepast. Ik weet dat het lijkt alsof we niets anders lezen dan ’s mans kookboeken, maar ik beloof bij deze op mijn plechtig communiezieltje dat er nu minstens een maand niets meer zal verschijnen uit zijn boeken. Hou er alleen rekening mee dat ik een stuk minder katholiek ben dan de gemiddelde siciliaan…

Recept:

Nodig voor 4 zuiderse temperamenten: spaghetti, 2 aubergines, 2 blikken gepelde tomaten, 2 sjalotjes, geperste look, rode wijn azijn, véél olijfolie, verse basilicum, oregano en tijm

Kook de pasta. Snij de aubergines in lange vingers en bak ze in een pan met lekker wat olijfolie en veel oregano. Als ze allemaal gebakken zijn, zet ze dan opzij en maak je tomatensaus. Stoof de ajuintjes en look tot ze glazig zijn, gooi er de tomaten bij en kruid met thijm, oregano, peper en zout. Een het begint te koken, doe er dan een geutje rode wijn azijn bij en voor wie het lust een snuifje pili. Laat het allemaal wat inkoken tot je pasta klaar is. Giet de pasta af en voeg er de tomatensaus, de aubergine en de fijngesneden basilicum bij. Roer alles goed door elkaar en schep het op vier borden. Strooi er wat zachte ricotta over en klaar is kees.

Is getekend: The Clumsy Chef

Acties

Information

7 responses

3 08 2008
Hanneke

Kleine tip (die je mssh al weet, sorry daarvoor dan): als je aubergines te bitter vindt, kan je er eerst wat zout op strooien, die even laten rusten en dan afdeppen met een keukenpapiertje. Je ziet de bittere druppeltjes er zo op liggen.

4 08 2008
The Clumsy Chef

Wist ik niet, Mrs. Teaspoon had er wel al van gehoord. Lijkt me vooral een leuke én gezonde manier om kinderen zover te krijgen dit binnen te werken. In elk geval, bedankt voor de tip!

4 08 2008
Mrs. Teaspoon

Ik had het inderdaad al eens gelezen in een receptje. Maar ik wist niet dat het de bitterheid wegnam. Gezien ik niet wist waarvoor dat zout en afdeppen goed was, deed ik het gewoon niet 😉
Goede tip dus!

4 08 2008
Emile Plasky

Ik veronderstelde dat het diende om het vocht vast te houden in de aubergine, die dan minder olie zou opnemen tijdens het bakken (u weet dat een aubergine meer olie zuipt dan een humvee).

Ik het het recept hier geprobeerd en dat is mij prima bevallen, vooral omdat het bijzonder snel klaar was. Jammer van de ricotta die niet thuis was.

5 08 2008
Geert Vandeplancke

Hey Emile, dat ik je hier moet tegenkomen! Het zout zorgt ervoor dat het vocht eruit komt. Dat spoel je er van af en zogezegd is de aubergine dan minder bitter.
Een beter manier is deze van Carlucio. Hij legt z’n auberginestaafjes een uur in lichtgezouten water. Daarna knijpt hij ze uit en bakt ze in de pan. Ik stond daar wat sceptisch tegenover maar het werkt echt perfect. Door het extra water in de plant heb je véél minder olie nodig en blijft het sappig en voil smaak. Heerlijk!
Groeten aan The Clumsy Chef, je hebt een heerlijk blogje…

20 08 2008
Mrs. Teaspoon

Merci Hanneke voor de goede tip. Ik heb het aubergine-ontbitteren eens geprobeerd en het werkt spectaculair goed. Het bakken van de aubergines is meestal mijn werkje om de onhandigheid van Clumsy wat te sparen. Ik hou er ook niet zo van dat met een welgemeende fuck you die aubergines bij het omdraaien in de pan op de grond eindigen…
Dus bij het uitvoeren van mijn deel van de bereiding heb ik de in reepjes gesneden aubergine bestrooid met wat zout en laten rusten. Er kwamen allemaal kleine druppeltjes op te staan die ik eraf heb gedept met keukenpapier vooraleer ik ze in de pan legde. En dat maakt ze inderdaad minder bitter.

18 10 2008
Balder

Via La Cucina kwam ik hier terecht. Leuke site!
Gisteren dit gerechtje gemaakt voor een lazy dvd-avondje. Was zeer geslaagd en de rode wijnazijn doet het hem echt. Groeten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: